Kostymer

Tips, fakta och vägledning om kostymer

Halloweenkostymer - fakta och tips

Under Halloween inträffar många olyckor. Halloweenkostymer måste därför vara tillförlitliga ur säkerhetssynpunkt. Du kan bidra till din säkerhet genom att sy fast reflexband och undvika brandfarligt material.

Med halloween kostymer avses de maskeradkläder som används vid halloween. Halloween är ju av tradition en kuslig tid – inte bara vad andar och mystik beträffar – utan främst pga. de personskador som högtiden för med sig. Rent statistiskt inträffar många olyckor under denna helg – inte minst i länder där högtiden firas, t.ex. i USA.

Det är självfallet viktigt att halloween kostymerna är skrämmande och lite aggressiva – men de ska också vara säkra. Den största faran med halloweenkostymer är brandfaran – de levande ljusen i kombination med spriten på halloweenfesterna ökar risken för brand. Några tips som rör halloween kostymer och säkerhet:

  • Välj material som är svåra att antända. Med andra ord ska du inte använda toalettpapper, pappershanddukar eller gasväv.
  • Brandskyddsmyndigheten i USA rekommenderar att du köper kostymer, skägg, masker och peruker med etiketten ”brandsäkra”. Denna etikett finns på en del svensksålda halloweenprodukter.
  • Hoppa helt över svärd och pinnar eftersom dessa tillbehör lätt kan förorsaka skador – däribland ögonskador.
  • Sy fast reflexband i kostymerna.

Genom att anpassa din halloweenkostym till tipsen ovan kan du fira en tryggare högtid. Trevlig halloween!

Reklamlänkar