Kostymer

Tips, fakta och vägledning om kostymer

Maskeradkostymer - fakta och tips

Maskeradkostymer är populära – men dyra. Du kan både hyra och köpa maskeradkostym, men glöm inte att fråga ditt lokala teatersällskap. Med lite tur kan du få låna en maskeradkostym – gratis.

Maskerader kan härledas ända tillbaka till 1500-talets Italien. De spreds sedan som en löpeld i Europa och upplevde sin storhetstid först under 1700-talet. Både män och kvinnor klädde sig i maskeradkostymer som kännetecknades av en nästintill våldsam uppfinningsrikedom. Av denna anledning är det föga förvånande att dagens maskeradkostymer präglas av den uppfinningsrikedom och de trender som rådde på 1700-talens maskerader. Men även medeltida dräkter och italienska renässanskostymer är populära på maskerader idag. King Arthur är t.ex. ett kärt och återkommande inslag i maskeradvärlden.

Hyra eller köpa maskeradkostym?

Att hyra maskeradkostym kan vara ett bra alternativ för dig som sällan deltar i maskerader. Att hyra maskeradkostym kommer nämligen alltid att vara billigare än köp. Särskilt billigt blir det om maskeraden inte äger rum kring jul eller Halloween – då är utbudet av kostymer till uthyrning betydligt större. 


För dig som vill komma riktigt billigt undan kan finns följande utvägar:

  • Fråga ditt lokala teatersällskap – kanske har de någon lämplig dräkt som du kan låna gratis mot deposition?
  • Hör med en uthyrningsfirma om de har skadade eller lite slitna dräkter som de inte längre kan hyra ut.

Sist men inte minst – du kan alltid prova att sy din maskeradkostym själv. Om du gillar att sy – och har utrustning hemma – kan du faktiskt tillverka alla typer av maskeradkostymer med symaskin. Alltifrån gotiska dräkter till sexiga maskeradkostymer kan sys på egen hand. Priset blir i så fall löjligt lågt – och nöjet fördubblas för den som gillar att pyssla med textilier.

Reklamlänkar