Kostymer

Tips, fakta och vägledning om kostymer

Kostym – kläder och etikett - fakta och tips

Det finns regler för kostymklädsel – för den som är beredd att följa dem. Du som är nybörjare vad gäller kostymer bör repetera gällande kostymetikett – i syfte att undvika missförstånd.

Det talas ibland om kostymetikett. Detta uttryck betyder kort och gott vilka regler som gäller när du bär kostym. Hur ska t.ex. övriga kläder se ut? Vilka tillbehör accepteras och vilka bör undvikas?

Själva kostymen består av kavajdel och byxor i snarlikt material och färg. Under kavajen ska du i regel bära skjorta (valfri färg) och fluga eller slips. Väst och kostym kan också kombineras. Traditionella tillbehör till kostymen är manschettknappar och bälte.

I Frankrike och centrala Europa förväntas tjänstemän i regel bära kostym. Slips är inget tvång, förutom vid affärsmöten och liknande tillställningar. Advokater, banktjänstemän, privata konsulter och vissa försäljare är yrkesgrupper som traditionellt sett förväntas bära kostym ute på kontinenten. Även i Sverige tillhör det god ton att advokat och åklagare bär kostym vid t.ex. domstolsförhandlingar.

Kostymer och färgval

Svart kostym är universell och kan bäras vid de flesta typer av tillställningar. Under dagen brukar många välja en något ljusare kostym – t.ex. en blå eller gråaktig. Men även gröna, vita, röda och rosa kostymer är vanliga. Kostymer får gärna ha mönster, men dessa bör vara dämpade för att inte skicka felaktiga signaler till potentiella samtalspartners.

Klä dig inte heller ovanligt exklusivt om din yrkesroll inte medger sådan klädsel. Det finns fortfarande låg- och högstatusyrken i Sverige. Felaktig klädsel kan – till och med i vårt land – provocera, förarga och framkalla avundsjuka.

Reklamlänkar