Kostymer

Tips, fakta och vägledning om kostymer

Skjorta - fakta och tips

Skjortor har alltid varit självklara tillbehör till kostymer. Det är däremot ovanligt att köpa skräddarsydda skjortor. Skjortor köps vanligtvis i klädbutiker, men det är också populärt att handla skjorta online.

Skjortan har en lång historia. Sedan antiken har den varit mannens ledsagare, men bara som underklädsel eller tillbehör till finare dräkter. Från antiken till medeltiden ändrade sig skjortmodet – under antiken hade skjortan varken manschetter eller krage. Dessa detaljer kom först på medeltiden. Fram till 1700-talet bars skjortor enbart under andra plagg – t.ex. bars skjorta under kostym.

Enbart skräddarsydda skjortor

Fram till 1800-talet serietillverkades inga skjortor. Det förekom enbart skräddarsydda skjortor på marknaden; eller snarare var det så att de fina herrarna anlitade skräddare, medan de mindre välbärgade männen anlitade sina fruar för skjorttillverkning.

Idag är det mycket ovanligt att anlita skräddare för att sy och personanpassa snygga skjortor. Ibland beställer man förvisso både måttsydda skjortor och kostymer hos skräddare, men även den som köper skräddarsydd kostym föredrar vanligtvis en serietillverkad skjorta. Att köpa skjortor i klädbutiker är vanligt idag – sådana skjortor är naturligtvis serietillverkade.

Skjortor online

Det är minst lika vanligt att köpa skjortor online som i butik. Skjortor behöver nämligen inte anpassas lika väl till kroppen som kostymen eftersom dess detaljer syns mindre. Att köpa skjortor på nätet är därför inte någon riskfylld affär, förutsatt att man känner sin storlek. De flesta klädbutiker som säljer billiga skjortor – typ H&M och KappAhl – tillåter i regel shopping online.

Vit skjorta till mörk kostym

Till mörk kostym ska du i regel satsa på vit skjorta eller möjligtvis en ljus, rosa skjorta. Den vita skjortan var länge ett tecken på välstånd. Idag är den däremot – i kombination med kostymer - ett tecken på formell och högtidlig klädsel. Rutiga skjortor ska däremot inte användas till mörk kostym. Undvik också att bära kortärmad skjorta till kostym vid finare tillställningar – att bära kortärmat på fest är ett tecken på bristande etikett.

Reklamlänkar