Kostymer

Tips, fakta och vägledning om kostymer

Kavaj - fakta och tips

Kavajer ska inte förväxlas med kostymer. Kavaj är idag ett vardagsplagg. Trots att klädkoden är kavaj, gäller i regel mörk kostym.

Kavaj är aldrig ett alternativ till kostym. Om klädkoden är mörk kostym kan man aldrig ersätta denna klädsel medkavaj. Kavajer är kostymens överdel. När denna används separat med t.ex. jeans kallas den kavaj och motsvarar då en sorts jacka.

Om du får klädkod: kavaj i ett inbjudningskort innebär det emellertid inte att herrarna ska komma klädda i kavajer. Denna klädkod innebär att herrar ska bära kostym, som kan vara mörk eller medelmörk. Till denna klädsel hör också slips och skjorta.

Kavaj för dam och herr?

Damer ska bära fin, halvlång klänning - eller kjol – när klädkoden är kavaj. Kanske passar inte den allra finaste klänningen i garderoben, men en klänning över ”medel” är ett krav. Det finns visserligen kavaj för både dam och herr. Klädkoden kavaj förbjuder emellertid damer från att bära plagget – damer bär istället kavaj när de vill känna sig formella, t.ex. på arbetsplatsen. Många kvinnliga jurister går t.ex. klädda i kavaj.

Svart kavaj

Om en kavaj – oavsett färg – är mindre formell än en kostym, är en svart kavaj åtminstone mera formell än en kavaj i någon annan färg. En brun, beige eller stickad kavaj används till vardags, medan en svart kan användas vid formella möten. En kavaj bärs i regel med jeans eller andra vardagsbyxor. Du kan köpa din kavaj billigt på H&M eller Dressmann, från 500 kr och uppåt.

Att bära kavaj är trendigt, men inte alltid så formellt som det ser ut. Gör således inte misstaget att bära kavaj på bröllop – kavaj passar inte vid formella kyrkbröllop, inte eller vid fester med formell klädkod.

Reklamlänkar